Centre Cultural - Exposicions - Romà Vallès. Collage

Romà Vallès. Collage

Comissariada per Joan Gil, membre de l’Associació Internacional de Crítics d’Art.

Collage és la segona de les onze sèries de l’artista Romà Vallès i mostra la segona part de l’exposició ‘De l’abstracció a la imatge. 10 anys de trajectòria. 1956-1966’, Vallès incorpora fragments i retalls de diaris i de revistes il·lustrades enmig de la seva pintura informal. Segons el comissari de l’exposició, Joan Gil, ‘ho fa per una necessitat d’introduir la realitat en la seva obra. L’artista trasllada porcions de la realitat al quadre d’una manera crítica i irònica sense eliminar el camp pictòric sinó que pintura i imatge se situen en un mateix nivell.’

En el conjunt de 20 quadres, es mostra el traç característic de Vallès amb la introducció de cossos, personatges i lletres impreses, com a imatges fixes extretes del context dels mass media. Aquestes incorporacions fan emergir temàtiques com el sexe, l’angoixa, la guerra, el drama humà, l’èxit o la comunicació de masses. Arguments que són tractats amb sinceritat i respecte, però carregats, en molts casos, d’una flagrant ironia i acusació.

‘Quan a mitjans dels anys seixanta Romà Vallès inicia una etapa de curta durada centrada en els seus crítics collages, -en sintonia amb la tècnica del Pop art- va deixar estorats als seus seguidors, perquè incidia en un nou camp d’actuació.’

Joan Gil, comissari

Les imatges de l’exterior queden engolides, envoltades pel gest de Vallès i s’albira la imatge fracturada de personatges que s’amaguen entre els seus traços. El pintor no és aliè a les influències del moviment Pop sorgit als Estats Units i a Anglaterra que va fer efecte en altres països, marcant una clara tendència que en alguns casos es convertirà en frívola, lúdica o festiva. Vallès incorpora de forma intel·ligent els elements que li són més idonis per expressar allò que vol comunicar.

Catàleg disponible

Romà Vallès. De l’abstracció a la imatge. 10 anys de trajectòria. 1956-1966

Romà Vallès

Romà Vallès. De l’abstracció a la imatge. Deu anys de trajectòria, 1956-1966. Volum I Cosmogonies i Collage. Text de Joan Gil. Editat per Espai Romà Vallès 144 pàgines.

Preu catàleg: 10€  Disponible a la recepció del Centre Cultural

Col·laboradors