Centre Cultural - Exposicions - Benvinguts al circ de la Pilarín

Benvinguts al circ de la Pilarín

exposició antològica

 

Una vida dibuixant

Pilarín Bayés neix a Vic el 1941, en ple franquisme. Estudia a la Facultat de Belles Arts de Barcelona i allí la descobreix la pedagoga Marta Mata, que la introdueix en el món professional. L’any 1964 publica el seu primer conte per a nens, a l’Editorial la Galera, El meu pardal i comença a col·laborar amb la revista Cavall Fort.

Des de l’inici fins ara la Pilarin ha publicat més de 920 llibres, alguns traduïts a vuit idiomes. Ha col·laborat en innombrables publicacions, exposicions d’obra original, i els seus dibuixos s’han aplicat a tot tipus de suports i formats.

És una artista compromesa amb el seu país, Catalunya, i es reflecteix clarament en el gruix de la seva extensa obra. Així mateix, la seva gran qualitat artística i humana li ha permès il·lustrar qualsevol escenari, indret o personatge de tot el món i de totes les èpoques.

L’any 1991 la Generalitat de Catalunya li va donar la Creu de Sant Jordi i, a l’abril del 2011, Vic li va concedir la Medalla d’Or de la ciutat.

Actualment segueix treballant en varis projectes editorials i encàrrecs diversos. Continua en actiu dia rere dia, amb una extensa i trepidant producció artística.

anys 60

Època de formació i d’experimentació tècnica i artística on la Pilarín utilitzava tintes i olis i tenia un estil, encara no definit, que va anar derivant primitivament cap a la tècnica mixta que l’ha acompanyat tota la seva trajectòria.  

anys 70

Amb un estil ingenu, elegant i estilitzat, la Pilarín, amb altres dibuixants, ajuda a omplir els primers buits que patia la cultura catalana i especialment la infantil, per culpa de la dictadura. Consolida la seva tècnica mixta sobre cartolina de barrejar el traç exacte de la ploma i la tinta xinesa amb els llapis de colors aquarel·lats.

anys 80

Ja es veu el seu estil propi inqüestionable, molt net, clar, on la bellesa del conjunt il·lustra el text en els llibres, que és la principal forma de treball. En els quadres conserva la tècnica però pot expressar tot el seu talent amb la llibertat de no estar subjecta al text.

anys 90

Continua fidel a la seva tècnica i a poc a poc les seves composicions es van carregant de contingut, no deixant cap espai en blanc, omplint cada mil·límetre d’informació i cada minut de feina.

2000-2009

Deixant poques opcions als primers plans, el seu dibuix és pura comunicació. Enriquint la seva tècnica fidel, multiplica l’espai i arriba a la màxima complexitat compositiva sense deixar de ser amable i dolça a l’espectador.

2010 – actualitat

Recuperant velles tècniques pictòriques, retorna als orígens i se’n va cap al futur. Guanya espai, la tecnologia s’apropia del seu estil i sense deixar anar la seva obra es multiplica i la transcendeix.

La Pilarín continua fent créixer més i més personatges. Vol explicar-ho tot al dibuix, té l’obsessió de comunicar i ha recuperat velles tècniques. La gent fa cua per veure-la, per parlar una estoneta amb aquesta dona que desprèn la bonhomia de tots els seus personatges, i ella els acull un per un com el més exquisit dels seus espectadors.

L’espectacle ha de continuar i ella es dóna completament al seu públic. I heus aquí que, en aquesta exposició, us presentem els retalls de cosits, de vestits vells, de plomes i disfresses, lluentons i decorats que la Pilarín ha anat creant aquests anys. Els hem ajuntat amb el lleial forçut i la bonica ballarina, perquè els pugueu mirar i remirar.

És una part rescatada de la gran obra que ella ha fet amb el seu petit circ, una gran obra que cada dia creix i creix, un circ on l’espectacle no para mai. I ella, condecorada amb la Medalla d’Or de la seva ciutat i premis i honors acumulats, ens acull somrient perquè en gaudim. Nosaltres li fem una reverència i li diem: gràcies Pilarín per donar-nos tanta bellesa, per fer-nos el món més bonic i més, molt més divertit!

Marga Sala, comissària

Col·laboradors