ESP On som?

Centre Cultural - Exposicions - Josep Bartolí

Josep Bartolí

Josep Bartolí, com Josep Renau, Carles Fontserè, Antoni Clavé, Miquel Paredes, Josep de Creeft… és de la generació d’artistes catalans que es va haver d’exiliar per haver combatut a favor de la república durant la guerra civil espanyola del 1936-1939. Aquest exili forçat va provocar en l’artigrafia catalana un buit ens els anys posteriors i que el franquisme va procurar silenciar.
 
En aquests moments ens trobem en un moment de recuperació de la memòria d’aquesta generació. Exposicions com les que exhibim serveixen d’acte de memòria i alhora posen de manifest la donació de 24 obres que la Fundació Antiga Caixa Terrassa va rebre per part de la vídua de Bartolí i gràcies a la intermediació de la família Canyameres.
 
Així mateix, l’obra de Josep Bartolí es particularitza per un expressionisme, d’herència centreeuropea, desbordant, potència cromàtica esclantant i textures, gruixos i collages juganers a les pintures. L’obra sobre dibuix, també sota aquests paràmetres, tendeix a despullar-se de tot el que no sigui la simplicitat del traç negre sobre paper blanc. Arribar al fons de les tenebres amb acidesa és l’objectiu de l’artista, mentre radiografia amb un bisturí-ploma l’essència de la condició humana.

Col·laboradors