Centre Cultural - Exposicions - Rembrandt. Geni del gravat

Rembrandt. Geni del gravat

Obres de la Col·lecció Furió

Els hàbils traços dels aiguaforts de Rembrandt transmeten una sensació d’espontaneïtat, llibertat i immediatesa que ja van sorprendre a alguns dels seus contemporanis, que el consideraven un gravador incomparable i d’un geni particular. Els seus aiguaforts, ben aviat difosos per Europa, van ser apreciats per artistes, buscats per col·leccionistes i elogiats per historiadors, i la seva influència posterior en l’art del gravat fou enorme. De fet, son obres que han despertat una contínua admiració des del segle XVII fins avui. Aquesta constant i general fascinació pels seus gravats és un fet excepcional. A diferència de la seva pintura, els aiguaforts de Rembrandt sempre foren apreciats, fins i tot pels qui li criticaven la manera de pintar.

A més de virtuosisme tècnic, Rembrandt tenia una gran intel·ligència visual i una especial capacitat per penetrar en l’essència del tema tractat. Va ser un mestre incomparable en l’art de la composició i dels efectes del clarobscur –que arriben al límit amb els seus “nocturns”- i alhora un creador d’imatges de gran originalitat, profunda humanitat i força expressiva. Aquests són alguns dels aspectes del geni de Rembrandt gravador que aquesta exposició vol destacar. No es tracta només de mostrar les obres. A través dels textos de les cartel·les, l’exposició pretén oferir al visitant criteris de valoració per poder mirar aquests aiguaforts i trobar-hi on rauen els seus mèrits i qualitats.

La major part de les estampes de Rembrandt són de petites dimensions. S’han de mirar de prop i amb atenció, observant tots els detalls.  Són obres exigents amb l’espectador i que no s’obren fàcilment; però, quan ho fan, s’entén perquè els gravats de Rembrandt han despertat una admiració universal.

 

Vicenç Furió

Comissari

 

 

Col·laboradors