Centre Cultural - Exposicions - Vidal i Barraquer i Jacint Verdaguer

Vidal i Barraquer i Jacint Verdaguer

Vidal i Barraquer: Diàleg i Coherència

Verdaguer segrestat: La utilització del mite durant el Franquisme

 

Inauguració dissabte, 27 d’abril, a les 19h

Hi haurà una visita guiada. Amb la participació de Dríade Grup Vocal que cantarà textos de Verdaguer

Fa cinquanta anys una colla de terrassencs de pedra picada, nascuts als darrers anys de la República , durant la Guerra Civil o als anys foscos de la post-guerra, tots ells iniciats en el cristianisme,  es van trobar orfes de llibertat anhelada i sotmesos sota el jou del franquisme. Eren temps d’un nacionalcatolicisme que tot ho envaïa i que va durar molts anys i que ara tornar a rebrotar, amb gran desengany dels qui encara avui tossudament volem seguir l’evangeli en la seva llibertat primigènia.

Aquells joves s’aplegaven a l’entorn de les Parròquies de la Sagrada Família, de Sant Pere i del Sant Esperit, on precisament el bisbe Irurita va fer la seva entrada a la diòcesi de Barcelona allà hi havia, forçadament, l’únic reducte de la ACE (Acció Catòlica Espanyola) de tot Catalunya. Amb els anys aquell espai se’ls va fer irrespirable i contradictori perquè era contrari als seus ideals catalans i cristians i així van cercar altres refugis on poder viure amb llibertat i trobar aires no contaminats. D’aquesta colla van néixer nombroses iniciatives, les més importants la Institució Ambrosiana el 1944 i el 1969  Òmnium Cultural, la primera delegació fora de Barcelona de l’entitat que tan compromesament van crear cinc mecenes barcelonins i que avui compta a Terrassa amb nogensmenys que 4.700 socis i a Catalunya més de 160.000.

És per tot això que fent memòria i en recordança i homenatge a totes les  persones que ens han acompanyat fins avui -i que ens han portat on som- que presentem a la ciutat el testimoni de dos grans personatges, triats d’entre molts d’altres possibles, també importants: Jacint Verdaguer i el cardenal Vidal i Barraquer. Dos resistents tossudament fidels a la pàtria. Les dues exposicions que presentem, l’una al costat de l’altra mostren abastament la seva vida i el que va significar. Jacint Verdaguer ens fou segrestat pel franquisme i el cardenal no es va deixar dominar mai.

Avui, semblava que érem lluny del perill i no és així. Tornem a estar a la boca del llop. Hi ha sectors eclesials molt nacional catòlics que busquen la provocació. Vegeu, parlem de Terrassa, la capai estoles dels qui presideixen dies de festa  com la inauguració dels pessebres al soterrani de la catedral, les vespres ecumèniques o la més folklòrica de l’ou com balla a l’atri de la catedral. Sense cap vergonya ara se’ns vol tornar a amenaçar amb la bandera de l’Estat que ens sostreu la llibertat i que empresona el nostre legítim govern. Com Vidal i Barraquer tornem a tenir exiliats i també presos polítics legitimats pel resultat de les urnes. Ens ha estat imposada la mordassa. Tenen por a la llibertat, també dins la nostra Església, i res més lluny  del “no tingueu por” de l’evangeli de Jesús.

 

PROGRAMA GENERAL D’ACTES

 

Dissabte, 27 d’abril

INAUGURACIÓ. Hi haurà una visita guiada. Amb la participació de Dríade Grup Vocal que cantarà textos de Verdaguer

 

Dimarts 30 d’abril   a les 7 de la tarda – Aula Magna del Centre Cultural Terrassa

DEBAT, PRÈVIA EXPOSICIÓ: LA JUSTÍCIA EN TEMPS MISERABLES

A càrrec de l’advocada Carme Herranz que parlarà de la Justícia avui i del magistrat emèrit de la Sala IV del Tribunal Suprem, Jordi Agustí i Julià que exposarà els entrellats de la Magistratura.

Presentarà els ponents i moderarà el debat posterior Pedro Millán, director del Diari de Terrassa

 

Dimarts 7 de maig a les 7 de la tarda – Aula Magna del Centre Cultural Terrassa

DOCUMENTAL: HEREUS D’UN CARDENAL PROSCRIT

Duració: 90 minuts.

Documental dirigit per Llúcia Oliva, autora dels Santuaris de l’antifranquisme. El documental explica que en acabar la Guerra Civil, el general Franco va impedir que tornés de l’exili. Recull testimonis dels seus hereus però també d’una part de l’església tarragonina que va contribuir a recuperar la llengua i la cultura, que va obrir camins de llibertat a pobles i ciutats i animada pel Concili Vaticà II, va nodrir la lluita pels drets humans i sindicals al barris de Tarragona i Reus. Premiada al festival MemorImage.

 

Dimarts 14 de maig a les 7 de la tarda – Centre Cultural Terrassa

CONFERÈNCIA: OPERACIÓ VERDAGUER. EL FRANQUISME I LA LLUITA PER L’APROPIACIÓ DEL MITE

A càrrec del comissari de l’exposició, Carles Puigferrat.

 

Dissabte 18 de maig a 2/4 de 10  de la nit – Amics de les Arts i Joventuts Musicals

RECITAL POÈTIC: OIR  CANIGÓ, DE JACINT VERDAGUER

Versió i veu de Lluís Soler, actor i rapsoda

Amb la col·laboració de Mirall de Glaç d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals i de l’Associació de Poetes Terrassencs.

Es farà taquilla inversa per ajudar a subvenir despeses.

 

Dimarts 21 de maig a les 7 de la tarda – Centre Cultural Terrassa

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE: LA MITRA DE L’EXILI

A càrrec de Manuel Castellet, ex president del IEC i autor del llibre editat recentment per Editorial Gregal.

 

Dimarts 28 de maig a les 7 de la tarda a  l’Aula Magna del Centre Cultural Terrassa

CONFERÈNCIA: L’ABAT ESCARRÉ I L’ESGLÈSIA CATALANA DURANT EL FRANQUISME EN EL CINQUANTENARI DE LA SEVA MORT

A càrrec de Joan B. Culla, historiador i professor de la UAB

 

Amb el suport de:

ACO Terrassa
Antics Escoltes i Guies de la Fundació Josep Sans
Caritas Arxiprestal de Terrassa
Comitè de Solidaritat Óscar Romero
Cristians per la Independència
Cristians per Terrassa
El Pregó eclesial d’informació i opinió
EMD del Vallès
Fundació Alfons Comin
Grup Avant de la Federació de Cristians de Catalunya
Grup Sant Jordi de Defensa i Promoció dels Drets Humans
Justícia i Pau Terrassa
Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat
Memorial Bisbe Joan Carrera

 

Organitza:

 

VISITES GUIADES  A LES DUES EXPOSICIONS

Diumenges 12 i 19  de maig a les 12 del migdia, obertes a tota la ciutadania. Cal inscripció prèvia al telèfon 937 899 087.

De dilluns a divendres de maig, en dies i hores prèviament convingudes, per a alumnes de secundària, jubilats i altres col·lectius. Telèfon 937 899 087 o be a fundacio@torredelpalau.org

Col·laboradors