Centre Cultural - Programació - Ballet de Bordeus

dansa

Dissabte

17/MAR

20h

icona temps

75'

Preu:22-35€

Ballet de Bordeus

Amb l’Orquestra de Cambra Terrassa 48 i Coral Cantiga

El Messies

La coreografia de Mauricio Wainrot dóna cos i vida a una de les obres més brillants de Händel perquè el públic gaudeixi d’una vetllada única. La peça, de caràcter neoclàssic, expressa a través de la dansa l’elevació espiritual i la bellesa de l’obra de Händel. El Messies és una proposta musical i plàstica, de línies pures i formes diàfanes,  els ballarins, vestits de blanc, aconsegueixen apaivagar l’ànima i embriagar els sentits al mateix temps. Un espectacle d’una bellesa singular.

‘El Messies representa una mirada a noves i velles utopies, cap al nostre interior. Una necessitat de tornar a sentir els nostres silencis més íntims i apropar-nos als altres.’ Mauricio Wainrot

El coreògraf va utilitzar 34 dels 53 temes d’El Messies de Händel per la seva versió en ballet amb el famós cor de l’Al·leluia. Són aproximadament 100 els artistes que participen en aquesta obra caracteritzada per la seva espiritualitat i religiositat, 29 ballarins, l’Orquestra Cambra de Terrassa 48 i la Coral Cantiga.

 

La companyia

Patrimoni francès heretat de Lluís XIV, el Ballet de l’Òpera Nacional de Bordeus està considerat una insígnia de la cultura francesa i és portador d’una història i un estil inconfusible. Fidel al seu passat artístic, a principis de la dècada dels noranta del segle passat va obrir la seva herència clàssica per donar pas a la modernitat a través de coreògrafs de renom. El prestigiós ballarí, Charles Jude, n’és el director des del 1996.

La companyia, amb 38 ballarins, ofereix un ampli repertori que va des del clàssic fins a les peces més contemporànies. La qualitat dels ballarins la converteixen avui en una de les companyies més famoses de l’escena coreògrafica internacional. Amb actuacions a Japó, Estats Units, Espanya, Itàlia i Rússia. El ballet ha estat guardonada amb el prestigiós Premi Serge Lifar el 2001 i amb el Premi Herald Angels al Festival Internacional d’Edimburg el 2014. El 2003 va rebre el títol de Millor Ballet Estranger a Cuba.

La creació

Inspirat pel magnífic oratori de Händel que abarca la vida completa de Jesús, el coreògraf argentí Mauricio Wainrot va crear la primera versió d’El Messies el 1996 pel Ballet Reial de Flandes. Va realitzar una coreografia més extensa que l’anterior pel Ballet Nacional Chileno el 1998, i finalment va fer una tercera versió que va ser estrenada pel Ballet Contemporani de San Martín de 1999. Wainrot crea una coreografia que pren el misticisme de la peça original i construeix una obra que transforma els estats d’ànim de la música en moviment.

El Messies és un ballet d’estil neoclàssic que incorpora elements contemporanis sobris i minimalistes en l’escenografia, el vestuari i l’il·luminació, transformant l’escenari en un verdader cel. Però la successió de solos, duets, trios i conjunts, evoca l’estructura del ballet clàssic.

El compositor

Georg Friedrich Händel (1685-1759), va composar El Messies l’estiu de 1741 i amb el temps s’ha convertit en una de les seves obres més conegudes, especialment el seu cor Al·leluia. L’abundant obra de Haendel és a la cruïlla d’influències italianes, franceses i angleses. Autor de moltes òperes com Rinaldo, Tamerlano o Rodelinda, també era el compositor oficial de la cort del Rei Jordi I de la Gran Bretanya i els seus concerts estan entre les obres més reconegudes del repertori barroc. El final de la seva carrera està marcat per la producció d’oratoris, Judes Maccabaeus i Messiah són les obres mestres del gènere.

El coreògraf

Nascut a Buenos Aires (Argentina), Mauricio Wainrot és coreògraf i professor i acaba de ser nomenat Director d’Assumptes Culturals del Ministeri d’Afers Estrangers a Argentina. Ha estat Director artístic del Ballet Contemporani del Teatre San Martín (1999-2015) i coreògraf convidat del Ballet Royal de Flandess, Bèlgica (1992-2004) per a qui va crear onze coreografies com són Carmina Burana (1998), La consagració de la primavera  (1994) El Messies(1996) i L’ocell de foc (1993).

Wainrot va estudiar a l’escola secundària de les Arts del Teatro Colón de Buenos Aires. Va ser ballarí principal convidat amb el Ballet Reial de Winnipeg, el Ballet del Teatre Municipal de Río de Janeiro, el Ballet de la Càmera de Caracas, el Ballet Contemporani de Buenos Aires i el Grup de dansa contemporània del Teatre San Martín de Buenos Aires.

La seva carrera com a coreògraf va iniciar al 1986 a Suècia convidat pel director de l’Òpera de Gotemburg, Ulf Gaad. A partir d’aquell moment, crea coreografies per les companyies de ballet més prestigioses del món. Abans del seu pas pel Ballet Royal de Flandes, va ser coreògraf resident del Ballet de Jazz de Montreal (1987-1990) i del Hildesheim Stadttheater, a Alemanya (1989-1991).

Amb el decorador i artista visual Carlos Gallardo, Wainrot ha presentat més de 50 ballets arreu del món. Les seves creacions més recents són Chopin Número 1  (2010), Veus del silenci (2009), Viatges (2008), Carmen (2007), The Storm (2006), Medea i Sonata No.17 (2005), Travesias i Sin Tiempo (2004) i Rapsòdia, un tema de Paganini pel Ballet del Teatre Colón de Buenos Aires (2015), precisament a on es va formar com a ballarí.

Orquestra de Cambra Terrassa 48

L’Orquestra de Cambra Terrassa 48 és una formació estable especialitzada en el repertori escrit per a cordes. Fundada en la seva forma i filosofia actuals l’any 2000, el conjunt ha donat un gran impuls i difusió a la música per a formació d’orquestra de cordes amb uns programes que combinen una gran investigació i proximitat.

La formació terrassenca ha realitzat concerts per tota la geografia catalana i per l’estat espanyol, ha col·laborat en importants produccions simfonicocorals i ha fet enregistraments pels segells Ars Harmònica, Ma de Guido, la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió i pel Centre Robert Gerhard entra d’altres.

Coral Cantiga

A Barcelona, en el popular i prestigiós marc dels Lluïsos de Gràcia, va néixer l’any 1961 la Coral Cantiga, fundada per Leo Massó. N’han estat directors el mateix Leo Massó, Oriol Ponsa, Edmon Colomer i –des de l’any 1981– Josep Prats.

El seu repertori inclou obres a cappella i moltes de les grans obres simfonicocorals de totes les èpoques i estils, que ha interpretat en col·laboració amb acreditades orquestres catalanes i estrangeres, com l’Orquestra Ciutat de Barcelona i Nacional de Catalunya, l’Orquestra Simfònica del Vallès, l’English Chamber Orchestra, l’Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra i l’Orquestra de Cambra Terrassa 48. La Coral Cantiga ha estat dirigida, entre altres mestres, per Oriol Martorell, Salvador Mas, Antoni Ros Marbà, Salvador Brotons, Manel Valdivieso, Trevor Pinnock, Pierre Cao, Laszlo Heltay, Johan Duijck, Fernando Eldoro, Marcos Leite, Werner Pfaff, Néstor Andrenacci, Dan-Olof Stenlund i Guerassim Voronkov.

 

PROGRAMA

 

Ouverture musicale : Sinfonia

Comfort ye my people

Ev’ry valley shall be exalted

And the glory of the lord

Thus saith the lord

But who may abide the day of his coming 

And he shall purify

Behold, a virgin shall conceive

O thou that tallest good tidings to Zion

For behold, darkness shall cover the earth

The people that walked in darkness

For unto us a child is born

Pifa Pastoral Symphony 

There were shepherds abiding in the field

And lo, the angel of lord came upon them

And the angel said unto them

And suddenly there was with the angel

Glory to god

Rejoice greatly, a daugther of Zion 

Then shall the eyes of the blind 

He shall feed his flock 

Behold the lamb of god

Surely he hath borne our griefs

All they that see him laugh him to scorn

He trusted in god

Thy rebuke hath broken his heart

Behold, and see if there be any sorrow

Unto which of the angels said he at any time

Let all the angels of god worship him

The Lord gave the word

How beautiful are the feet 

He that dwelleth in heaven

Thou shalt break them

Hallelujah

 

Col·laboradors