Centre Cultural - Programació - Concert participatiu (2012)

Orquestra de Cambra Terrassa 48
Música

Divendres

09 divendres/NOV

21 h

Preu:20 €

Concert participatiu (2012)

Reportatge fotogràfic de la Carme Quintana i en Lluís Garcia.

Orquestra de Cambra Terrassa 48
Coral Cantiga
Estudi XX Cor
Coral Nova Ègara
Dríade Grup Vocal
Massa Coral
Barbara Kusa, soprano
Ulrike Haller, soprano
Josep Benet, tenor
Jordi Ricart, baix
Direcció: Josep Prats

 Programa
I
W.A.Mozart          Missa en do menor
II
F.Mendelssohn    Psalm 42

La temporada de música del Centre Cultural incorpora un concert participatiu a on les veus de diverses corals de la ciutat prendran el protagonisme dalt de l’escenari, amb una peça tan destacada com el « Psalm 42 » de F. Mendelssohn.

L’Estudi XX Cor, la Coral Nova Ègara, Dríade Grup Vocal i la Massa Coral protagonitzaran la primera edició d’un concert participatiu al Centre Cultural.

El concert s’iniciarà amb la « Missa en do menor » de W.A.Mozart

ORQUESTRA DE CAMBRA TERRASSA 48
L’Orquestra, fundada l’any1987 harealitzat concerts per tota la geografia catalana i per l’estat espanyol, ha col·laborat en importants produccions simfonicocorals i ha fet diversos enregistraments discogràfics. Ha col·laborat amb directors com Laszlo Heltay, Josep Vila, Mireia Barrera, Xavier Puig o Pep Prats, solistes com Mireia Pintó, Gerard Claret, Ashan Pillai, Alba Ventura o Kai Gleusteen i agrupacions comla Coral Cantiga, Coral Sant Jordi, el Cor de Cambra de l’Orfeó Català i Kimbala Percussions, entre d’altres.

Ha estrenat d’obres d’autors catalans com F.Cruixent, J.LL. Guzman, primers  enregistraments d’obres de R.Lamote de Grignon i el darrer any ha recuperat i enregistrat obres de J.Manén. Ha produit espectacles multidisciplinaris com Carmen, de Shchedrin i Gudbranstal, les històries de Peer Gynt, hi ha fet col·laboracions amb músics com Pep Sala, Sisa i el Manel Camp Trio.

També ha dut a terme nombroses iniciatives pedagògiques, com els espectacles infantils Telemann i la història d’en Quixot; El botó de Haendel; Popoff, un compositor despistat; i Els quadres de Hartmann, els quals han estat programats per sales d’arreu de Catalunya.

L’OCT48 programa des de l’any 2000 la seva temporada de concerts a Terrassa, i des de la temporada 2004-05 és orquestra resident al nou Auditori Municipal de Terrassa.

Està dirigida des del violí per Quim Térmens.

 

Estudi XX-Cor és un grup vocal de petit format creat l’any 1999 amb l’intenció de treballar la música coral del segle XX. Els seus membres són esencialment estudiants de cant de grau mig i superior, o cantaires vinculats des de fa anys al món coral amb una gran experiència.

Fundat per Rosa M. Ribera ha actuat a diferents indrets de la nostra geografia i en diversos Festivals Internacionals: Cap Roig, Cadaques, Matadepera, Santes Creus, Segur de Calafell.  Palau de la Música Catalana, Auditori de Barcelona, Centre Cultural de Caixa Terrassa, Liceu de Barcelona.

Dins del seu repertori destaquen obres tant diverses com “Rei David” A. Honegger, “Carmina Burana” K. Orff, “Requiem” G. Fauré, “Requiem”  W. A. Mozart, “Messies” G. F. Haendel, “Mass of the Childrens” i “Magnificat” J. Rutter, “Missa in Tempore Belli” de J. Haydn, “Ho sap tothom i és profecia” N. Bonet Ha participat en diverses estrenes d’òperes contemporànees al Grec99 i al Grec04 . Va col·laborar en l’aniversari de Txernòvil interpretant “Requiem” R. Hurko en el Centre de Cultura Contemporànea de Barcelona (CCCB). Va col·laborar amb el Gran Teatre del Liceu amb l’espectacle Cantant amb el Cor, darrerament ha interpretat l’obra “El Mirador” d’en Josep Vila i Casañes.

La Massa Coral de Terrassa
La formació de La Massa Coral de Terrassa data del desembre de 1943. La directora fundadora fou na Rosa Puig i Llonch, que la dirigí fins a 1971. Posteriorment va ser dirigida per Beneta Trullàs (en el període 1971-1983), Rosa Mª Ribera (1983-1992), Magda Pujol (1993-2006), Raimon Romaní (2007-2008), Jorge Federico Uribe (2008) i per Reinaldo Osorio des de l’abril de 2009.

A més dels directors titulars,laMassa Coralde Terrassa ha tingut directors convidats tan notoris com Pierino Gamba, Josep M. Roma, Eugen Jochum, Eacklay Han, Joan Lamote de Grignon, Enric Ribó, Xavier Joaquin, Francesc Llongueres, Carles Coll i Cristian Florea.

La Massa Coralha estat guanyadora de diversos premis nacionals i posseeixla Medallade Bronze dela Ciutatde Terrassa. Ha actuat diverses vegades al Palau dela Música Catalanaamb obres com la “Novena Simfonia” de Beethoven, “Parsifal” de Wagner, “La Nitde Nadal” de Joan Lamote de Grignon, etc.

El nostre repertori es mou entre la cançó tradicional (catalana i d’altres països), la polifonia religiosa (amb peces des del segle XVI), el repertori de Nadal i, sobretot, el muntatge d’obres extenses amb orquestra. Com a Entitat ens definim des de la nostra fundació per una aportació vocacional i sincera a la defensa dela Cultura, provingui d’on provingui, i per un catalanisme obert a totes les sensibilitats.

Dríade Grup Vocal és un cor de cambra terrassenc format el setembre de 1999 per estudiants de grau mig i superior de música. És hereu de la formació coral Antígona Conjunt Vocal fundada l’any 1992.

Durant aquests anys ha interpretat música profana i religiosa des del Renaixement fins als nostres dies. De la nostra història recent destaquem el següent: el 2008, musicals com West Side Story, Cats, Mikado i peces de The Beatles i Flying Pickets entre d’altres. El Nadal del 2009 va oferir un repertori de madrigals anglesos, nadales tradicionals i versionades i la peculiar ensalada d’Amadeu Fletxa, La Negrina.

El 2010 va cantar el Bestiari de Pere Quart musicat per Manuel Oltra.

La temporada 2010-2011 va representar l’òpera Orfeo ed Euridice de C.W. Gluck. Es van fer representacions de l’òpera a llocs com l’Auditori Axa de Barcelona, l’Auditori Municipal de Terrassa i versions concert al Cercle del Liceu de Barcelona i l’església de Talamanca (Estiu Musical a Talamanca).

Durant l’any2012 harealitzat dos concerts teatralitzats del Bestiari de Pere Quart amb música de Manuel Oltra.

Dríade Grup Vocal, ha estat dirigit per: Jordi Casals (1993-1998); Jordi LLuch (1999-2006); LLorenç Castelló (2006-2007); Sílvia Bernaus (2007-2008) i Aleix Oliveras, director actual.

 

Coral Nova Ègara és una entitat Terrassenca fundada l’any 1998. Al llarg d’aquests anys ha desenvolupat una intensa tasca de revitalització del moviment coral a la nostra ciutat.

Actualment l’entitat consta de 4 seccions en les que canten al voltant de 120 cantaires de totes les edats.

La coral, dirigida primer pel seu fundador Joan Martinez i actualment per Raimon Romaní, ha participat en nombrosos concerts a Terrassa, per tota la geografia catalana, així com a Granada i França.

A partir de l’any 2003 i ja com a cor resident de l’Auditori Municipal de Terrassa, ha produït un gran nombre de repertoris simfònicocorals interpretats en escenaris com el Palau de la Música, l’Auditori de Barcelona, l’Auditori del Centre Cultural Caixa Terrassa, on hi destacala Creacióde Haydn, en motiu del desè aniversari de la coral.

Algunes d’aquestes produccions son: El Magnificat i les cantates 102,111 de J.S. Bach, el Requiem,la Missadela Coronaciói la Gran Missa en Do m de W.A. Mozart,la NovenaSinfoniade Beethoven,la Missade Gloria de Puccini,la MissaNelsonde Haydn i el Mesies de Handel entre d’altres.

Ha participat en l’estrena de diverses obres corals i ha enregistrat dos CD.

 

Coral Cantiga  El 1961, a Barcelona, en el marc dels Lluïsos de Gràcia, va néixer la Coral Cantiga, fundada per Leo Massó. N’han estat directors el mateix Leo Massó, Oriol Ponsa, Edmon Colomer i –des de l’any 1981– Josep Prats.

El seu repertori inclou obres a cappella i moltes de les grans obres simfonicocorals de totes les èpoques i estils, que ha interpretat en col.laboració amb prestigioses orquestres catalanes i estrangeres (Orquestra Ciutat de Barcelona i Nacional de Catalunya, Orquestra Simfònica del Vallès, English Chamber Orquestra, Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra, etc.).

Ha fet nombrosos enregistraments per a ràdio i televisió (Catalunya Música, RNE, TVC, TVE) i ha ofert concerts a les principals sales de Barcelona (Palau de la Música Catalana, Auditori) i en importants festivals i temporades d’aquesta ciutat (Setmana de Música Religiosa, Festival de Música Antiga, Euroconcert, Ibercàmera, Festival Grec, etc.). També ha actuat al Palau de la Música de València, al Festival de Música Religiosa de Cuenca, a l’Auditorio Nacional de Música de Madrid i en diversos festivals internacionals (Autun, Loughborough, Flandes…).

Ha estat dirigida, entre d’altres, per Oriol Martorell, Salvador Mas, Antoni Ros Marbà, Salvador Brotons, Manel Valdivieso, Guerassin Voronkov, Pierre Cao, Laszlo Heltay, Johan Duijck, Fernando Eldoro, Marcos Leite, Werner Pfaff, Trevor Pinnock, Néstor Andrenacci, Dan-Olof Stenlund, etc.

També ha col.laborat amb Maria del Mar Bonet en diversos concerts i en l’enregistrament del seu disc Amic, Amat (2004).

Col·laboradors