Centre Cultural - Programació - Curs d’història

Altres Programacions

Dilluns

14/MAI

19'30h

Gratuït

Curs d’història

Experiències republicanes de la història de Catalunya

Organitza: Òmnium Terrassa

Curs d’història sobre els precedents republicans de Catalunya, en uns moments en què la reflexió històrica ens pot ajudar a encarar el futur immediat.

Quatre historiadors de primera fila, especialistes cadascun dels en períodes on «la República» va superar l’estadi del mite, donaran respostes, tal volta sorprenents, sobre continuïtats i diferències, i ens proporcionaran elements clau per apropar-nos tant a una forma de govern com a una concepció ideològica que ha impregnat la modernitat.

Per a inscriure-s’hi, cal omplir el següent formulari o trucar a la seu d’Òmnium Terrassa al 93 688 68 60 (horari: dimecres de 17 a 19 h, dijous de 10 a 12 h i de 17 a 19 h). 

PROGRAMA DEL CURS 

Dilluns 7, 14, 21, 28 de maig, de 19’30h a 21h

Dilluns 7 de maig
Antoni Simon Tarrés
El republicanisme constitucional monàrquic de la revolució catalana de 1640-1641

Dilluns 14 de maig
Joan Peytaví Deixona
Els catalans davant la República francesa

Dilluns 21 de maig
Jordi Casassas Ymbert
Federals, obrers i catalanistes a les darreries del segle XIX

Dilluns 28 de maig
Enric Pujol Casademont
La proclamació de la República catalana

ELS PONENTS 

Antoni Simon i Tarrés (Girona, 1956), catedràtic d’Història Moderna a la Universitat Autònoma de Barcelona i membre de l’Institut d’Estudis Catalans, és especialista en demografia històrica i en dietaris d’època moderna. Va ser fundador del Cercle d’Estudis Històrics i Socials de Girona. Els seus estudis sobre la Guerra dels Segadors l’han fet mereixedor, entre d’altres, dels premis Prat de la Riba i Serra d’Or.

Joan Peytaví Deixona (Perpinyà, 1968), originari del Vallespir, està especialitzat en demografia i onomàstica, singularment de la Catalunya del Nord. És director adjunt i responsable pedagògic de l’Institut Francocatalà Transfronterer, de la Universitat de Perpinyà, on fa classes i treballs d’investigació sobre cultura catalana. Pertany al CRESEM (Centre de Recerca de les Societats i Entorns Mediterranis) i a l’Institut d’Estudis Catalans.

Jordi Casassas Ymbert (Barcelona, 1948) és catedràtic d’Història Contemporània a la Universitat de Barcelona i director de la Càtedra Lluís Companys de Drets Humans. Ha centrat la seva recerca i les seves nombroses publicacions en la història del nacionalisme i dels intel·lectuals catalans des del segle XIX fins a la Guerra Civil. L’any 1991 va fundar el Grup d’Estudi d’Història de la Cultura i els Intel·lectuals. Des del 2014 presideix l’Ateneu Barcelonès.

Enric Pujol Casademont (Figueres, 1960) comparteix la docència a la UAB amb la recerca històrica sobre la cultura, els exilis i les institucions catalanes contemporànies, entre les quals l’IEC, la Mancomunitat i el Comissariat de Propaganda de la Generalitat. Ha estat director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà i l’any 1998 va rebre el Premi Prat de la Riba pel seu estudi sobre Ferran Soldevila, de qui recentment ha publicat l’Epistolari, conjuntament amb Josep Clara.

 

Col·laboradors