Centre Cultural - Programació - David Bueno

conferència

Dilluns

08/JUN

19h

Gratuït

David Bueno

La cultura com a motor d’evolució cerebral

El cervell és l’òrgan de la pensa, i la seva activitat genera tots els processos mentals. Molts d’aquests processos es relacionen d’una o altra manera amb la cultura.

D’una banda, perquè l’acumulació de coneixements i la transformació cultural necessiten un suport capaç d’emmagatzemar-los i reexaminar-los, i aquest suport és el cervell.

D’altra banda, perquè la cultura és prou forta per alterar no només la nostra visió del món, sinó també, físicament, el nostre cervell, i condicionar, fins i tot, les respostes més instintives.

La cultura sorgeix, o és conseqüència, de la ment humana, i la ment humana depèn de la cultura.

En aquesta conferència es parlarà de la relació bidireccional i retroalimentada que existeix entre el cervell i la cultura, que fa que s’enriqueixin mútuament fins a esdevenir un poderós aliatge.

Es parlarà de la història evolutiva de la nostra espècie, i s’analitrzarà què té d’especial el cervell humà. La conclusió final serà que un cervell cultivat i flexible és un cervell rejovenit, capaç de conquerir cotes més elevades de lliure albir.

David Bueno és doctor en Biologia, professor i investigador a la Secció de Genètica Biomèdica, Evolutiva i del Desenvolupament i director de la Càtedra de Neuroeducació UB-EDU1ST de la Universitat de Barcelona. La seva trajectòria professional i acadèmica, centrada en la genètica del desenvolupament i la neurociència i la seva relació amb el comportament humà, especialment relacionat als processos educatius i d’aprenentatge, s’ha desenvolupat principalment a Barcelona. Ha estat també investigador a la Universitat d’Oxford, i ha realitzat estades a la Universitat d’Innsbruck (Àustria) i l’European Molecular Biology Laboratory de Heidelberg (Alemanya).

Imparteix classes de diverses matèries del camp de la genètica, la divulgació científica i la formació del professorat, i participa en diversos Màsters i Postgraus en neuroeducació. Ha publicat seixanta articles científics en revistes especialitzades, i és autor de dinou llibres d’assaig i divulgació.

També és autor o coautor d’una trentena de llibres de text de primària, secundària, batxillerat i estudis universitaris, i col·labora habitualment en diferents mitjans de comunicació, on ha escrit més de 600 articles.

També ha contribuït a diverses obres enciclopèdiques, i col·labora en programes de ràdio i televisió. El 2010 va guanyar el Premi Europeu de Divulgació Científica, el 2018 el Premio Magisterio per la seva contribució a la neuroeducació, i el 2019 la Distinció del Claustre de Doctors de la UB per la seva contribució a la divulgació científica.

Ha participat i participa en diversos projectes de reflexió i innovació educativa promoguts per la Generalitat de Catalunya, i des de fa 11 anys és el coordinador de la matèria de Biologia de les Proves d’Accés a la Universitat a Catalunya, on ha potenciat el canvi de les preguntes memorístiques tradicionals per preguntes de reflexió i anàlisi en contextos reals.

Col·laboradors