Centre Cultural - Programació - Esbart Dansaire de Rubí

Esbart Dansaire de Rubí
Altres Programacions

Diumenge

28/SET

18,30h

Preu:15€

Esbart Dansaire de Rubí

 

L’ ESBART DANSAIRE DE RUBÍ que inicia les seves activitats l’estiu del 1923, ha treballat sempre en la recerca de nous camins per a la presentació de les danses tradicionals de les terres de parla catalana  amb el major respecte pels documents, però aportant a les seves interpretacions tota la riquesa i la qualitat tècnica habituals en la dansa escènica, fins  convertir els materials populars en un autèntic espectacle de dansa.

En l’historial de l’ESBART, les seves innombrables ballades en diferents escenaris i places del país i les actuacions notables als millors escenaris de Catalunya avalen la seva trajectòria artística. Mereixen especial esment algunes actuacions a l’ estranger, com al Palau de la UNESCO de París,o  la seva participació en els Cants i Danses del Llibre Vermell de Montserrat, les presentacions en la temporada estable del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, l’enregistrament per a la BBC de Londres a la sèrie televisiva “The Magic Dance”,  presentada per Margot Fonteny, actuació al “Bellas Artes”  de Mèxic, a Leningrad, a Tuníssia i al Wold Economic Forum de Davos.

Ha estrenat l’espectacle“Setmana Santa” d’Espriu, amb Enric Majó, “CANIGÓ”, amb música de Manel Camp i vestuari de Mercè Paloma, del que va oferir-ne vuit representacions al Teatre Nacional de Catalunya, ha intervingut en els concerts “Celebrem la Primavera”, oferint les imatges de dansa des de la Televisió de Catalunya i darrerament ha estat de gira per Itàlia i per la Bretanya francesa, estrenat una colla de coreografies, les darreres de les quals “Haikús en temps de guerra”, sobre els poemes de Miquel Martí i Pol  i “dansaXXI.cat” són les que constitueixen el seu actual programa, juntament amb totes les danses del seu repertori tradicional.

L’Esbart Dansaire de Rubí és una companyia no professional de dansa, formada per un cos de ball de 38 dansaire i un equip tècnic d’10 persones, sota la direcció de JORDI RUBIO i SERRA.

L’Esbart ha rebut el Premi Nacional de Dansa 1985 i la Creu de Sant Jordi el 1997.

 

Programa         MOMENTS DE FESTA  

És una proposta per posar a l’ escenari tres moments especials de festa dansada:

dansa XXI.cat
Coreografia:  Jordi Rubio
Vestuari: Xisco Caimerí
Música: Arnau Vilà

Un fragment d’aquest espectacle que posa en escena les danses de després de la feina, les més improvisades, las de mestresses i segadors, acabada la jornada i amb ganes de deixar-se anar; mostres de dansa festiva i desenfada ben arrelades a la tradició, tractades però de manera diferent.

Les disfressades
Coreografia:         Joan Fosas
 Arranj. musical:   Agustí Cohí Grau
Vestuari:               Ramon Ivars

Al Maresme “les espolsades”, als  Vallès “les Gitanes” i al Baix Llobregat “les disfressades”, tenien per missió omplir de dansa les tardes de festa i divertir a tot el jovent que hi participava amb una colla de balls a la moda.

El ruc i l’home del sac, les escombreres, les noies coquetes. Amb embuts i amb il.lusió s’arrenca “la disfressada” fins a l’esgotament del color, del ritme, de la gresca i de les forces dels ballaires.

Les Gitanes
Coreografia:          Albert Sans
Arranj. Musical:    Jordi Núñez
Vestuari:                Ramon Trabal

Ballet en un acte, amb els seus personatges característics, els diablots, els vells, el capità de cavall, els nuvis i tots els convidats. L’expressió més genuïna de la festa tradicional a les comarques del Vallès.

http://www.tv3.cat/videos/178409/Agusti-Borgunyo-i-les-Gitanes-de-lEsbart-Dansaire-de-Rubi

Col·laboradors