Centre Cultural - Programació - Giselle · dansa familiar

dansa

Diumenge

19/MAI

18h

icona temps

90'

Preu:10€

Giselle · dansa familiar

Centre de Dansa de Catalunya

Obra mestra absoluta del ballet romàntic, està ambientada en un entorn camperol a Alemanya a l’època medieval. La història que narra està inspirada en ‘obra De l´Allemagne que Heinrich Heine havia escrit en 1835. Una bella i fràgil jove Giselle mor després de patir un desengany amorós. En morir ‘donzella’ es convertirà en un esperit nocturn del bosc, una Willi. Una nit, quan el seu estimat Duc Albrecht és castigat per les Willis en el bosc, Giselle mostrant el seu amor etern, salvarà a l’enamorat protegint-lo de Myrtha, la Reina de les Willis.

Ballet en 2 actes estrenat a Paris el 1841

 

Primer Acte

Giselle és una jove camperola de gran bellesa i extremada innocència que viu a les valls properes al Rin. El que més desitja la noia és ballar, però la seva mare la reprimeix constantment perquè no ho faci ja que té una salut molt delicada. La mare tem que Giselle pugui morir donzella abans de casar-se i convertir-se fins a l’eternitat en una Willi (esperit nocturn que mata als homes a partir de la mitjanit).  

Albert, duc de Silèsia, festeja Giselle fent-se passar per Loys un atractiu vilatà arribat a la verema. Hilarió, el guardabosc que està profundament enamorat de Giselle, sospita, però, de la identitat i de l’engany del foraster. La cort del príncep de Courtland, tornant d’una cacera, fa una parada a casa de Giselle per menjar i beure. Bathilde la filla del príncep i promesa d’Albrecht queda fascinada per l’encant de Giselle i es fan confidències sobre els seus amors sense saber que ambdues estimen el mateix home.

Al poble se celebra la festa de la verema i els joves del poble trien a la reina, honor que recau en Giselle, qui amb permís de la seva mare balla per a tothom. Hans mentrestant descobreix la veritable identitat d’Albert, i aprofita la presència de la cort i de la seva promesa Bathilde per desenmascarar-lo. Giselle veu trencada la seva innocència en descubrir l’engany i cau en una desesperació que l’arrossegarà cap a la bogeria i la mort.

 

Segon Acte

Hilarió va al bosc per visitar la tomba de la seva estimada, però en arribar la mitjanit, apareixen les Willis. Mirta, la seva reina, és l’encarregada de fer la crida a les Willis per iniciar així, una nit més, el ritual de la venjança, amb Hilarió com a nova víctima.

En sentir passes les Willis desapareixen. És Albert que, penedit i ple de remordiments, s’ha endinsat al bosc buscant la tomba de Giselle per suplicar el seu perdó. Giselle es fa visible i commoguda pel seu penediment intenta prevenir-lo perquè marxi del bosc.

Però ja és tard i la implacable Mirta ordena les Willis atraure Albert davant la seva presència per fer-lo ballar fins a morir. La força de l’amor que Giselle sent en el seu interior serà la salvació d’Albert, donant-li el seu alè i fent-lo resistir viu fins l’arribada del dia.

Amb l’alba les Willis desapareixen, i Giselle ha d’acomiadar-se del seu estimat per sempre. Albrecht tracta, inútilment, de retenir-la, doncs ella ha de seguir el seu trist destí degut a la maledicció provocada per l’engany i la traïció de l’home.

 

Centre de Dansa de Catalunya  

Dirigit i creat per Roser Muñoz i Joan Boix des de l’any 2010 a l’Hospitalet de Llobregat. Ambdós compten amb més de 20 anys com a primers ballarins de prestigi internacional a companyies com El Ballet Nacional de Marsella, el Teatre del Capitoli de Toulouse, l’Òpera de Leipzig, la de Hannover, o Düsseldorf. Muñoz i Boix també han estat convidats a ballar a prestigiosos teatres d’arreu del món com són l’Òpera de París, el Teatre Reial de Madrid, el Liceu de Barcelona, el Bunkamura de Tokio o el Kennedy Center de Washington entre altres.

 

Elenc

ACTE I

Giselle:  Ada González, ballarina invitada. Solista del Ballet de l’Òpera de Bucarest

Comte Albert : Arnau Velázquez

Wilfrid (escuder d’Albert): Pablo Llácer

Hilarió (guardaboscos):  Taiguara Alves

Berthe (mare de Giselle): Olga Ponce

Príncep de Courlande: Moisès Ramos

Bathilde (Filla del príncep i promesa d’Albert): Anna Pujol

Seguici: Ariadna Catalan, Adriana Lozano, Júlia Sihe Micó, Mª Victoria Pérez, Laia Rodríguez

Pas de camperols:

Saïd Ramos, Lian Sánchez, Mariona Moranta, Ya Xue Garcia, Pablo Llácer,  Haley Diallo, Miquel Daroca

Amigues de Giselle: Carmen Juanes, Lara Guardado, Maria Galipienso, Anik Roman, Júlia Valls, Clàudia Pérez

Camperoles: Laia Alonso, Sabrina Calil, Bárbara Farinha, Ya Xue Garcia, Mª Àngels Gimeno, Maixa Gonzalo, Mariona Moranta, Lian Sánchez, Alba Saura, Emma Sempere, Emma Shelly, Sofia Tarragó

 

ACTE II

Guardaboscos: Saïd Ramos, Miquel Daroca, Haley Diallo, Pablo Llácer

Mirta (reina de Willis): Anik Roman

Dos Willis solistes: (Zulmé) Mariona Moranta, (Moina) Lian Sánchez

Willis: Laia Alonso, Sabrina Calil, Bárbara Farinha, Maria Galipienso, Ya Xue Garcia, Mª Àngels Gimeno, Maixa Gonzalo, Lara Guardado, Carmen Juanes, Clàudia Pérez, Anna Pujol, Alba Saura, Emma Sempere, Emma Shelly, Sofia Tarragó, Júlia Valls

 

 

Col·laboradors