Centre Cultural - Programació - Lurrak

circ

Diumenge

03/DES

18h

icona temps

60'

Preu:10€

Lurrak

Un espectacle musical de circ contemporani que explica la història d’una rebel·lió, en una petita comunitat, d’un grup d’homes i dones que s’oposen als abusos que pateixen treballant en condicions d’esclavitud a una fàbrica al costat de la ria de Bilbao, a mitjans del segle XX. Els personatges es mouen entre l’absurd, el còmic i la tradició obrera lligada a l’ambient fabril dels anys 60.

Els artistes presenten números d’equilibri, bàscula i aeris, i estan pautades pel ritme que marquen els singulars instruments musicals bascs com el txalaparta i la trikitixa. 

 

Circ, teatre i música en directe

L’absurd del treball rutinari i la impotència davant les situacions extremes, porten els personatges a rebel·lar-se contra l’avorriment i la manca de vitalitat. Personatges ben definits, amb les seves manies i obsessions, que comuniquen, a través de la música i el circ, emocions universals que saben arribar al públic de totes les edats i de tots els països. L’espectacle és una festa, un homenatge a les diferències, a la creativitat i a l’alegria desbordant, a la poesia de la vida.

La música de Lurrak s’interpreta mitjançant instruments musicals bascs, reconeguts internacionalment per la seva singularitat:

Txalaparta: Aquest instrument de percussió es tocava a una petita part del País Basc, i la seva utilització està lligada a l’elaboració de la sidra. Després de picar la poma, es sopava i, al final, la gent dels voltants s’acostava a la festa quan escoltava l’instrument. També es tocava en una altra celebració: el casament, el mateix dia o dies abans. On s’escoltava la txalaparta hi havia una festa, s’utilitzava per divertir a la gent i per fer música festiva i jocs d’improvisació rítmica. Se sentia en un radi de 5 km. i tothom qui vivia a la zona acudia a la festa.  

Trikitixa: Acordió diatònic que es toca des de 1889. En ser molt fàcil de transportar a les ermites i també de tocar rítmicament, va esdevenir indispensable a les romeries.

Alboka: El nom original ve de l’àrab “al-buk”. Es tocava antigament a l’Àfrica, Àsia i Europa, però actualment només s’utilitza al País Basc. És un instrument aeròfon compost per una o dues banyes unides per un tub de fusta. El so és ininterromput perquè s’utilitza la respiració circular (tècnica que permet respirar sense deixar de tocar). L’alboka era també habitual a les festes dels pobles i rivalitzava amb altres instruments com la trikitixa. 

Tots aquests instruments es barregen amb l’ukelele, la flauta, l’harmònica, la gaita, el pandero… El resultat és una música festiva que arriba a provocar l’ovació del públic.

 

Recomanat a partir de 8 anys

 

 

 

 

 

Gratuït amb el carnet de Super3

Col·laboradors