Centre Cultural - Programació - Orquestra Simfònica del Vallès (2012)

Orquestra Simfònica del Vallès
Música

Dimecres

26 dimecres/DES

21 h

Preu:25 €

Orquestra Simfònica del Vallès (2012)

Xavier Puig, director

Concert tradicional de Sant Esteve
Festival de valsos i danses

 

Orquestra Simfònica del Vallès

L’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) va néixer l’any 1987 en el si de l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell. Un any més tard es convertí en l’única orquestra simfònica de l’Estat espanyol organitzada empresarialment com a societat anònima laboral, en la qual els seus músics i treballadors són alhora els propietaris i els accionistes.

Aquest funcionament peculiar, absolutament pioner al nostre país, converteix l’OSV en una orquestra molt especial, una orquestra que viu, com cap altra, del seu públic, dels seus concerts, de la seva qualitat…

La seva intensa activitat —més de cent actuacions l’any— se centra, per un costat, a la ciutat de Sabadell, on l’OSV realitza la seva temporada de concerts simfònics i és alhora l’orquestra titular del cicle Òpera a Catalunya, i, per l’altre, al Palau de la Música Catalana, on s’ha consolidat el seu cicle Concerts Simfònics al Palau amb deu concerts anuals.

Com a reconeixement a la seva tasca de difusió i divulgació de la gran música simfònica, l’any 1992 rebé el Premi Nacional de Música, atorgat per la Generalitat de Catalunya.

L’Orquestra Simfònica del Vallès és membre de l’Asociación Española de Orquestas Sinfónicas (AEOS), l’associació que aplega les orquestres professionals espanyoles. 

Han estat directors titulars de l’orquestra: Albert Argudo, del 1988 al 1992; Jordi Mora, del 1993 al 1997; Salvador Brotons, del 1997 al 2002; Edmon Colomer, del 2002 al 2005; i David Giménez Carreras, del 2006 al 2009. Des del setembre del 2009, n’és el director titular Rubén Gimeno.

L’OSV està patrocinada per Fundació Banc Sabadell, Unnim Obra Social, Ajuntament de Sabadell i Bardet Grup, i rep el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de l’Institut Català de les Empreses Culturals.

 

Xavier PUIG director

Inicia estudis musicals a Cervera, per ampliar-los posteriorment al Conservatori Professional de Badalona, on obté el Títol Superior de professor d’harmonia, contrapunt i composició. Paral·lelament s’inicia en la direcció coral als Cursos Internacionals de Direcció Coral de Lleida, i amb classes magistrals d’Eric Ericson i Pierre Cao. Posteriorment estudia direcció orquestral a Barcelona i a Viena.

El 2002 guanya la plaça de Director Assistent de la JONDE (Joven Orquesta Nacional de España), que desenvolupa fins al 2004. Al juliol del 2003 guanya el concurs per a la plaça de Director Assistent de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), càrrec que desenvolupa fins al juliol del 2005. Actualment dirigeix la Murtra Ensemble, formació orquestral de cambra resident a l’Auditori de Sta. Coloma de Gramenet, amb qui cultiva el repertori del segle XX, i amb especial atenció a la música catalana. És director titular del Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida (des del 2002), amb el qual ha interpretat bona part del repertori cor-orquestral clàssic i la música popular, i de la Coral Ginesta de Cervera.

El 2002 funda la companyia d’òpera de cambra l’Òpera de tres rals, amb la qual ha actuat a diferents auditoris de Catalunya i també en la temporada del Teatro de la Maestranza de Sevilla, dirigint l’estrena a Espanya de l’òpera Savitri de G. Holst.

Ha estat director convidat per l’Orquestra Nacional d’Espanya (ONE), l’Orquestra i Cor de RTVE, l’Orquestra Pablo Sarasate de Pamplona, la Joven Orquesta Nacional de España (JONDE), l’Orquestra de Granada, l’Orquestra de Cambra d’Andorra, l’Orquestra de Córdoba, l’Orquestra Simfònica del Vallès, l’Orquestra Barroca Catalana, l’ensemble Kaleidoscop der Nationen de Viena, l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, l’Orquestra de Cambra de Cervera, l’Orquestra de Girona OrquestraOi l’Orquestra Terrassa48, formació amb qui col·labora regularment.

A nivell pedagògic, dirigeix l’assignatura de repertori orquestral de l’Esmuc, on és professor de Direcció d’Orquestra Secundària i de nombrosos grups de cambra. Ha dirigit també la Trobada de Joves Orquestres d’Igualada, i diferents encontres orquestrals als Conservatoris de Canàries, Musikene, Tarragona i Badajoz. Ha estat professor dels Cursos de Direcció Coral de la FCEC i de la FESTCAT, a més del Curs Internacional de Cervera. 

Col·laboradors