Centre Cultural - Programació - Russian State Ballet

dansa

Dissabte

25/NOV

20h

icona temps

120'

Preu:45€

Russian State Ballet

Suite Giselle i Don Quixot

El Russian State Ballet (Moscou) va ser fundat el 1981 per Viacheslav Mihailovich Gordeev, nomenat “Artista del Poble de la Unió Soviètica” i n’és el director artístic i el coreògraf oficial des dels inicis de la reconeguda companyia.

En 30 anys d’activitat i amb més de 90 ballarins que té actualment, el Russian State Ballet ha adquirit una gran força i gaudeix de gran reconeixement a nivell mundial. En aquest reconegut teatre hi han treballat representatives figures del ballet com Maria Semionova, Asaf Messerer, Sh.Lagudin, E.Axenova, G.Pribylov, N.Ryzhenko i Mikhail Lavrovskii entre d’altres.

 

Viacheslav Mihailovich Gordeev, director artístic

La passió pel ballet i el seu talent innat van fer que de  ben jove, dels 600 ballarins que es van presentar a l’Acadèmia de Ballet de Moscou només dos aconseguíssin ser acceptats, i un d’ells va ser Gordeev. Va ser parella de ball d’una de les millors ballarines de tots els temps, Nadegda Pavlova, del Teatre Bolxoi de Moscou. 

Al 1968 Gordeev va entrar a formar part del Teatre Bolxoi esdevenint primer ballarí, un dels principals de l’Unió Soviètica. Dotat d’una brillant tècnica clàssica i una gran presència escènica, és un ballarí profundament expressiu i favorit arreu del món. Com a coreògraf, les seves creacions es reconeixen per ser creatives, originals i amb un profund sentit per la música. Són moltes les coreografies que ha presentat, des de formats breus fins a una obra completa de ballet. 

 

PROGRAMA

PRIMERA PART

Suite Giselle

Obra mestra de la dansa romàntica. Giselle va ser estrenada l’any 1841 a l’Òpera de París constituint-se en una peça fonamental de la dansa clàssica, tant pel tractament dels ideals romàntics com per l’ús de la més refinada tècnica teatral del segle XIX.

Giselle és la història d’una jove camperola de gran bellesa i extremada innocència que viu a les valls propers al Rin. La noia desitja per sobre de tot, ballar, però és reprimida constantment per la seva mare que tem que, degut a la seva fràgil salut, Giselle pugui morir donzella abans del seu casament i convertir-se fins a l’eternitat en una Willi (esperit nocturn que mata als homes a partir de la mitjanit).

Música: Adolphe Charles Adam

Coreografia: Jean Coralli i Jules Perrot

 

SEGONA PART

Suite Don Quixot

Don Quixot és un dels ballets més populars a la Rússia del s.XIX i encara avui, arreu del món. Es basa en la novel·la Don Quixot de la Manxa, de Miguel de Cervantes, i en particular en les ‘noces de Camacho’, episodi narrat en el capítol XIX de la segona part on s’explica la història d’amor entre el barber Basilio (Basil) i la jove Quiteria (Kitri en el ballet).

Basil i Kitri estan enamorats però el pare de la jove s’oposa a aquesta unió preferint que la seva filla es casi amb l’adinerat Gamash. El noble caballer Don Quixot, animat per les novel·les de cavalleria i el seu fidel escuder, Sancho Panza, ajudaran als dos joves enamorats a unir-se en matrimoni.

Música: Ludwig Minkus

Coreografia: Marius Petipa

 

Col·laboradors