Centre Cultural - Programació - Un rèquiem alemany (2012)

Coral Cantiga
Música

Dimarts

09 dimarts /OCT

21 h

Preu:15 €

Un rèquiem alemany (2012)

Johannes Brahms, 1833-1897
Ein deutsches Requiem, op. 45
Versió Londres, del 1871, per a cor, solistes i piano a quatre mans

Coral Cantiga
Bárbara Kusa, soprano
Jordi Ricart, baríton
David Malet, Josep Surinyac, piano (a quatre mans)
Josep Prats, direcció

  

Coral Cantiga

A Barcelona, en el popular i prestigiós marc dels Lluïsos de Gràcia, va néixer l’any 1961la Coral Cantiga, fundada per Leo Massó. N’han estat directors el mateix Leo Massó, Oriol Ponsa, Edmon Colomer i –des de l’any 1981– Josep Prats.

El seu repertori inclou obres a cappella i moltes de les grans obres simfonicocorals de totes les èpoques i estils, que ha interpretat en col.laboració amb prestigioses orquestres catalanes i estrangeres (Orquestra Ciutat de Barcelona i Nacional de Catalunya, Orquestra Simfònica del Vallès, English Chamber Orquestra, Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra, etc.).

Ha fet nombrosos enregistraments per a ràdio i televisió (Catalunya Música, RNE, TVC, TVE) i ha ofert concerts a les principals sales de Barcelona (Palau dela Música Catalana, Auditori) i en importants festivals i temporades d’aquesta ciutat (Setmana de Música Religiosa, Festival de Música Antiga, Euroconcert, Ibercàmera, Festival Grec, etc.). També ha actuat al Palau dela Músicade València, al Festival de Música Religiosa de Cuenca, a l’Auditorio Nacional de Música de Madrid i en diversos festivals internacionals (Autun, Loughborough, Flandes…).

Ha estat dirigida, entre d’altres, per Oriol Martorell, Salvador Mas, Antoni Ros Marbà, Salvador Brotons, Manel Valdivieso, Guerassin Voronkov, Pierre Cao, Laszlo Heltay, Johan Duijck, Fernando Eldoro, Marcos Leite, Werner Pfaff, Trevor Pinnock, Néstor Andrenacci, Dan-Olof Stenlund, etc.

Entre les seves produccions dels últims anys cal destacar tres espectacles poeticomusicals sobre textos de Rainer Maria Rilke, Federico García Lorca i diversos poetes catalans (Ausias March, Jacint Verdaguer, Josep Carner i Salvador Espriu). També ha col.laborat amb Maria del Mar Bonet en diversos concerts i en l’enregistrament del seu disc Amic, Amat (2004).La Coral Cantiga és membre dela Federació Catalana d’Entitats Corals, dela Federació Europea Europa Cantat i dela International Federation for Choral Music.

 

Josep Prats, director

Nascut a Sant Feliu de Llobregat l’any 1953, Josep Prats va estudiar als conservatoris de Barcelona i Badalona, i direcció amb Antoni Ros Marbà. També ha seguit cursos de direcció coral amb Jordi Casas, Erwin List, Laszlo Heltay, Pierre Cao i Michel Corboz.

Més enllà de diverses agrupacions corals que ha dirigit aquests darrers anys (Coral Allegro, Corals de l’Arc), actualment es fa càrrec dela CoralCantiga(Barcelona) i del Cor Ciutat de Tarragona (Tarragona). Ha estat professor de l’Institut del Teatre i del Conservatori Superior de Musica del Liceu, director associat del “Coro de Radiotelevisión Española” (Madrid) i director convidat a nombrosos cors, tant amateurs com professionals (Capella de Sta. Maria del Mar, Cor Nacional d’Homes d’Estònia, Escolania de Montserrat…). Josep Prats és director del programa  “Cantània’ que organitza tots els anys el Servei Pedagògic de l’Auditori Nacional.

Ha treballat en nombrosos festivals corals nacionals i internacionals (França, Bèlgica, Anglaterra, Argentina, Xile, Alemanya i Portugal) i en els prestigiosos festivals Europa Cantat (Linz –Austria- i Nevers –França- i Barcelona). També ha integrat jurats de competicions corals nacionals i internacionals (Tolosa, Trelew, Amiens, Riva del Garda, Des Moines, Maasmechelen) i dóna sovint cursos de direcció coral a Catalunya, Espanya, França, Holanda, Portugal, Hongria, Xile, Brasil, Colòmbia, Mèxic i Argentina.

Responsable tècnic dela Federació Catalanad’Entitats Corals en dos periodes, també ha format part del ‘Permanent Music Committee’ dela Federació Europeade Joves Corals-Europa Cantat. Ha estat director musical dels Cursos Internacionals de Lleida i actualment té la responsabilitat artística dela Setmana Cantantde Tarragona. Més enllà de diversos compromisos artístics a la geografia espanyola, en els propers mesos Josep Prats està convidat a dirigir a Argentina, Itàlia, Polònia i Colòmbia.

 

Bárbara Kusa, soprano

Bárbara Kusa, nascuda a San Luis (Argentina), comença els estudis de cant l’any1993 aBuenos Aires amb Horacio Soutric i els continua amb Monica Capra i Renata Parussel a Alemanya. Diplomada en direcció coral perla Universidad CatólicaArgentina, s’estableix a França des del 2004 per tal de perfeccionar els estudis de música antiga amb Alex de Valera i de clavicèmbal-baix continu amb Hélène Dauphin a l’Escola Nacional de Música de Pantin.

Ha participat en diversos cursos sobre música barroca on ha tingut de mestres Monique Zanetti, Jean-Claude Malgoire, Max von Egmond i Jordi Savall, entre altres. Ha interpretat papers de solista en les òperes barroques següents: L’Orfeo de Monteverdi, El rapte de Proserpina de Coppolla i Les indes galantes de Rameau, dirigides per Gabriel Garrido; Le bourgeois gentilhomme de Lully i Castor et Pollux de Rameau, dirigides per Marcelo Birman, i L’incoronazione di Poppea, dirigida per Alex de Valera. En l’àmbit de la música contemporània, ha interpretat l’òpera de cambra Esther de Boris Joffe, estrenada a Basilea (2006).

Actualment és sol.licitada pels grups Música Temprana (Holanda), Ensemble Elyma (Suïssa), Les Pages et les Chantres, del Centre de Musique Baroque de Versailles, i Les Paladins (França). Entre els seus enregistraments figuren Selva morale de C. Monteverdi (Ambronay), Vespres solemnes de sant Joan Baptista de R. Cerutti (K 617) i Corpus Christi à Cusco (K 617), amb l’Ensemble Elyma, dirigit per Gabriel Garrido; Misa de Lima – Venid, deidades (K 617), amb l’Ensemble Louis Berger, dirigit per Ricardo Massun; El amor, las penas y las sombras (Voice of Lyrics), ambLa Rosa Púrpuradel Plata (codirecció amb Gabriel Schebor); Le voeu de Louis XIII (Alpha) i Un voyage au coeur des opéras de Lully (K617), amb el Centre de Musique Baroque de Versailles, dirigit per Olivier Schneebeli, i Tonos y tonadas (MA Recordings), amb l’EnsembleLa Quimera, dirigit per Eduardo Egüez.

 

Jordi Ricart, baríton

Nascut a Barcelona, comença els estudis musicals de piano, violí i cant a l’Escolania de Montserrat, on canta de tiple solista en nombroses ocasions i enregistra els seus primers discos. Posteriorment forma part, com a violinista, d’una orquestra de cambra i, com a cantaire, del Cor Madrigal i dela Coral Càrmina, ambdues de Barcelona. L’any 1982 inicia la carrera de cant amb Montserrat Pueyo al Conservatori Superior de Música de Barcelona i rep classes de diversos especialistes en música antiga i Lied als Països Baixos.

El seu repertori comprèn des de la música medieval fins a la romàntica. En l’especialitat d’oratori ha cantat les principals obres de Bach, Händel, Brahms i Schubert, entre d’altres. Pel que fa a l’òpera, cal destacar les interpretacions en Apollo e Dafne de Galiano, Acis y Galatea de Literes, Der Schulmeister de Telemann, Il matrimonio segreto i Il maestro di capella de Cimarosa, Die Zauberflöte i Don Giovanni de Mozart, Il barbiere di Siviglia de Rossini, El giravolt de maig de Toldrà i The Big Wash Cycle de Roth, activitats que ha realitzat a pràcticament tots els països d’Europa, els Estats Units, el Canadà, Mèxic, Israel i el Japó.

Jordi Ricart col.labora regularment ambLa Capella Reialde Catalunya, Concierto Español, l’Orquestra Barroca Catalana ila Capellade Ministrers, com també amb nombroses orquestres i agrupacions corals de tot l’Estat espanyol.

Ha realitzat enregistraments per a TV3, TVE, TVG, Canal Arte, Catalunya Música, Radio-2, France Musique, ZDV, KRO, etc., i amb els segells discogràfics Astrée-Audivis, Deustche Harmonia Mundi, Harmonia Mundi Ibérica i Alia Vox, entre d’altres. Darrerament ha estat guardonat amb el Premio Nacional de Música per la seva interpretació en Júpiter y Semele de Literes.

 

David Malet, piano

Nascut a Barcelona, va començar els estudis musicals a l’Escolania dela Catedralde Barcelona. Posteriorment va ingressar al Conservatori Superior de Música de Barcelona on va obtenir cinc Titulacions Superiors i diverses mencions i matrícules d’honor. Paral.lelament va estudiar tota la carrera d’orgue amb Montserrat Torrent, catedràtica emèrita del Conservatori. Del 1999 al 2003 va estudiar orgue amb Michael Radulescu ala Universitatde Viena i direcció d’orquestra amb Reinhard Schwarz i Georg Mark al Conservatori de la mateixa ciutat. El juny del 2003 va obtenir brillantment el Diploma de Direcció d’Orquestra del Conservatori de Viena en un concert públic amb l’Orquestra Simfònica dela Ràdiode Viena i l’obra “Mathis der Maler” de Paul Hindemith.

Durant 15 anys ha estat Segon Organista dela Catedralde Barcelona, correpetidor i organista acompanyant de l’Orfeó Català i és col.laborador habitual de l’Orquesta y Coros de Radiotelevisión Española i del Coro Nacional de España.

Ha actuat en sales com el Palau dela Música Catalanai l’Auditori de Barcelona, el Teatro Monumental i l’Auditori Nacional de Madrid, l’Auditori Manuel de Falla de Granada, el Musikverein de Viena i Auditoris com els de Santiago de Compostela, Valladolid, León o Saragossa. Ha actuat, entre altres, amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu, l’Orquestra de Cadaqués, l’Orquestra Reial Filharmonia de Galícia o l’Orquestra dela Comunitatde Madrid i amb directors com Helmut Rilling, Antoni Ros-Marbà, Kálman Strauss o Vassily Petrenko. Ha enregistrat 5 CDs a més de diverses gravacions per Catalunya Música, TV3, RNE i TVE.

Ha estat director convidat de l’Orquestra Simfònica del Vallès, l’Orquestra de Cambra Terrassa 48, el Conjunt Orquestral de Girona i el Cor de RTVE. Com a organista ha participat en els principals cicles d’orgue del país i de l’estranger. Entre els seus enregistraments figuren Selva morale de C. Monteverdi (Ambronay), Vespres solemnes de sant Joan Baptista de R. Cerutti (K 617) i Corpus Christi à Cusco (K 617), amb l’Ensemble Elyma, dirigit per Gabriel Garrido; Misa de Lima – Venid, deidades (K 617), amb l’Ensemble Louis Berger, dirigit per Ricardo Massun; El amor, las penas y las sombras (Voice of Lyrics), amb La Rosa Púrpura del Plata (codirecció amb Gabriel Schebor); Le voeu de Louis XIII (Alpha) i Un voyage au coeur des opéras de Lully (K 617), amb el Centre de Musique Baroque de Versailles, dirigit per Olivier Schneebeli, i Tonos y tonadas (MA Recordings), amb l’EnsembleLa Quimera, dirigit per Eduardo Egüez.

 

Josep Surinyac, piano

Neix a Torelló (Barcelona), on inicia els seus estudis musicals amb M. Serra. Obté el títol superior de piano i de música de cambra al Conservatori de Barcelona amb la professora M. J. Crespo i posteriorment amplia estudis ala Guildhall Schoolof Music de Londres amb G. Johnson.

Ha estat premiat en diversos concursos de cambra. El 1998 guanya el primer premi a Sant Joan de Vilatorrada amb la flautista P. Mazo i és premiat per l’Associació Catalana de Compositors per les seves interpretacions de música contemporània. El 1999, conjuntament amb la violinista sueca M. Broman, obté el primer premi en el X Paper de Música de Capellades, que li proporciona promoció durant un any per tot l’Estat espanyol.

El seu interès pel repertori vocal l’ha portat a col.laborar amb cantants com D. Aldea, D. Alegret, N. Argenta, L. Dawson, J. Domènech, E. Martínez-Castignani, M. Martins, I. Moraleda, M. L. Muntada, S. Palatchi, R. Pierotti, A. Savall, P. Udland i L. Vilamajó, entre d’altres, i com a acompanyant ha actuat en diferents ciutats espanyoles així com a França, el Regne Unit, Bèlgica, Alemanya, Àustria, Hongria, Eslovènia, Israel, els Estats Units i el Japó. La seva discografia més recent inclou dos CD de música vocal de Granados i Toldrà amb Maria Lluïsa Muntada i el Winterreise de Schubert amb E. Martínez-Castignani. En diverses ocasions ha estat convidat a participar enla Schubertíadade Vilabertran per acompanyar els recitals de M. Martins, amb un notable èxit de públic i crítica.

Actualment és el pianista del Cor de Noies del Palau dela Música Catalana, que dirigeix L. Vilamajó, i dóna classes de música de cambra al Conservatori Superior del Liceu de Barcelona i al Conservatori de Vic.

Josep Surinyac ha estat convidat en diverses ocasiones perla Fundació“la Caixa” per acompanyar les master classes de cant de Nancy Argenta i Lynn Dawson en el marc del Curs d’Interpretació Històrica que s’ha celebrat a diferents ciutats espanyoles.

 

 

 

  • Coral Cantiga - J.Brahms: Un rèquiem alemany
  • Coral Cantiga - J.Brahms: Un rèquiem alemany
  • Coral Cantiga - J.Brahms: Un rèquiem alemany
  • Coral Cantiga - J.Brahms: Un rèquiem alemany
  • Coral Cantiga - J.Brahms: Un rèquiem alemany
  • Coral Cantiga - J.Brahms: Un rèquiem alemany
  • Coral Cantiga - J.Brahms: Un rèquiem alemany
  • Coral Cantiga - J.Brahms: Un rèquiem alemany
  • Coral Cantiga - J.Brahms: Un rèquiem alemany
  • Coral Cantiga - J.Brahms: Un rèquiem alemany

Col·laboradors